Miodownik świąteczny

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego pysznego ciasta. Od kilku lat rokrocznie gości na naszym bożonarodzeniowym stole. Choć przepis na świąteczny miodownik był już przeze mnie wielokrotnie modyfikowany, mojej rodzinie najbardziej smakuje w podanej formie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    - 200 g margaryny PALMA z Murzynkiem
    - 2 ½ szklanki mąki
    - ½ szklanki cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Orzechy:
    - 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 1 łyżka margaryny PALMA z Murzynkiem
    - 1 łyka miodu
    - 1 łyżka cukru pudru

    Biszkopt:
    - 5 jaj
    - ½ szklanki cukru
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 1 litr mleka
    - ½ szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 150 g masła
    - cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    - 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    - płatki migdałowe do dekoracji.

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Margarynę PALMA z Murzynkiem, mąkę, cukier, jajko, miód i sodę oczyszczoną połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta.
  • 2. Orzechy:
    Margarynę PALMA z Murzynkiem roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Na surowe ciasto wyłożyć gorące orzechy.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę o wymiarach ok. 35 x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180°C około 15-17 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Masa:
    Zimne mleko przelać do garnka, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Roztrzepać. Składniki podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania masy budyniowej. Do gorącego budyniu dodać masło i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę wyłożyć na placki w następującej kolejności:
    Placek miodowy orzechami do wewnętrznej strony – masa budyniowa – biszkopt – masa budyniowa – placek miodowy orzechami do wewnętrznej strony.
  • 5. 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Porady

Placki miodowe oraz biszkopt warto nasączyć lekko osłodzoną herbatą, połączoną z dowolnym alkoholem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować