Miodownik pszczelowolski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam miód, orzechy i korzenie, a ten piernik właśnie to ma.

  • 30 min

Składniki:

  • 50-60 dag mąki
    12-25 dag margaryny
    35 dag miodu
    23 dag cukru
    4 jajka
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

    orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Miodownik pszczelowolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić. Miód roztopić wystudzić Miód i margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Do masy wlać sodę rozpuszczoną w małej ilości mleka. Dodać przyprawę, śmietanę a następnie porcjami mąkę. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i lekko przemieszać łyżką. Ciasto które powinno być lejące wyłożyć na blachę. Piec przez 45-60 min w temp. 180 C

Porady

Wersja piernika jest ogólnie bez orzechów ale śmiało można dodać orzechy i rodzynki, bedzie bardziej aromatyczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować