Miodownik- placek czeski

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ten placek był pierwszym ciastem jakie zrobiłam sama w wieku 10 lat. Może dlatego jest moim ulubionym ciastem.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    75 dag mąki
    18 dag cukru pudru
    18 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    1,5 łyżeczki sody
    8 łyżek śmietany
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    Krem:
    1 l mleka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    kilka kropli soku z cytryny
    Polewa:
    1,2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik- placek czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, którą dzielimy na 3 równe części. Robimy z nich packi i pieczemy w 180 st C ok 15 min do złotego koloru.( wymiary formy to 30x40)
    Ze składników na krem gotujemy budyń. Lekko studzimy.
    Dobrze ciepłym budyniem przekładamy placki. Polewamy polewą i zdobimy wg uznania.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje, gdy poleży dwa dni, wówczas jest wilgne i smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować