Miodownik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut.
2.WARSTWA ORZECHOWA
Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając.
3.Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić.
4.KREM
Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania.
5. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
Komentarze