Miodownik orzechowy

4.5 (154 ocen)

Pyszne ciasto do kawy miodowo-orzechowe

Składniki:

  • CIASTO
    cukier -1 szkl
    soda -1 łyżeczka
    miód -2 łyżki
    mąka -3 szkl
    margaryna -100 g
    jajka -2 szt
    WARSTWA ORZECHOWA
    orzechy włoskie posiekane -300 g
    miód -2 łyżki
    cukier -0,5 szkl
    masło -100 g
    KREM
    masło -200 g
    cukier waniliowy -2 opak
    mąka pszenna -2 łyżki
    mąka ziemniaczana -2 łyżki
    mleko -0,5 l
    cukier -3/4 szkl
    POLEWA
    tabliczka czekolady mlecznej
    0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik orzechowy 1. CIASTO
    Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut.
  • Miodownik orzechowy 2. WARSTWA ORZECHOWA
    Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając.
  • Miodownik orzechowy 3. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić.
  • Miodownik orzechowy 4. KREM
    Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania.
  • Miodownik orzechowy 5. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
  • Miodownik orzechowy 6. SKŁADANIE CIASTA
    1 - ciasto miodowe
    2 - krem
    3 - ciasto miodowe z orzechami
    4 - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować