Miodownik makowo – orzechowy pod witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 3 części. Na jedno ciasto wyłożyć ciasto makowe, w kolejnym wyciąć dowolne kształty i upiec każdy osobno. Ostatni placek upiec bez dodatków.
2.Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przelać na surowe jedno ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut.
3.Masa orzechowa: Mleko zagotować dodać cukier i gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 - 10 minut. Po tym czasie wsypać orzechy i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Zimną masę utrzeć z masłem.
4.Przełożenie:
Ciasto z makiem – masa orzechowa – ciasto – masa orzechowa – ciasto z otworami
Komentarze