Miodownik makowo – orzechowy pod witrażykiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wyjątkowe ciasto, zawierające w sobie wiele smaków i aromatów! Na święta i od święta!

  • 50 min

Składniki:

  • Blacha o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    50 dag mąki
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki śmietany 12% lub 18%

    Ciasto makowe:
    250 dag maku
    250 dag cukru pudru
    6 jajek
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżka kawy
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Cukier waniliowy

    Masa orzechowa:
    350ml mleka
    200g cukru
    350g orzechów włoskich
    300g masła

Miodownik makowo – orzechowy pod witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 3 części. Na jedno ciasto wyłożyć ciasto makowe, w kolejnym wyciąć dowolne kształty i upiec każdy osobno. Ostatni placek upiec bez dodatków.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przelać na surowe jedno ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut.
  • 3. Masa orzechowa: Mleko zagotować dodać cukier i gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 - 10 minut. Po tym czasie wsypać orzechy i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Zimną masę utrzeć z masłem.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto z makiem – masa orzechowa – ciasto – masa orzechowa – ciasto z otworami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy