Miodownik królewski ze śmietanką

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam to ciasto. Króluje u nas na stole na pewno w każde święta, poza nimi także.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    3,5 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    2 jajka
    2 żółtka
    20 kostki margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    MASA
    1 kostka margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    3 łyżki mąki
    2/3 szklanki cukru
    0,5 l m mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    1 cukier wanilinowy
    3 kieliszki adwokata
    MASA ŚMIETANKOWA
    600 ml śmietany 30 %
    2 śmietanki fix
    3 łyżki cukru pudru
    DODATKOWO
    powidła
    cukier puder
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik królewski ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Przesianą mąkę wyłożyć na stolnicę. Dodać cukier. W kopczyku zrobić dziurkę i dać do niej: żółtka, jajka, margarynę Palmę z Murzynkiem, miód i sodę. Wszystko to posiekać nożem i wyrobić ciasto.
  • 2. Powstałe ciasto podizelić na 3 równe części i wyłożyć je na blasze
    (wymiary blaszek: 36cmx25cm) posmarowanymi maragryną. Piec ok. 15 minut w 180 st. Każdą kolejną część ciasta piec ok. 10-12 minut, ponieważ piec będzie już nagrzany a ciasto szybko się piecze. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
  • 3. MASA: Odlać trochę mleka, większą część zagotować. W mniejszej części rozrobić wszystkie składniki (prócz margaryny, cukru i adwokata). Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa będzie gęsta. Odłożyć do ostudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony, margarynę Palmę z Murzynkiem zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać adwokat.
  • 4. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę wylać do miski i ubijać. Gdy już pomału będzie dochodziła do zamierzonego efektu dodać cukier puder i śmietankę fix. Uważać, aby nie przebić śmietany.
  • 5. Pierwszą część ciasta posmarować powidłami i masą, przykryć drugą częścią ciasta i tak samo posmarować powidłami i masą budyniową a na to dać masę śmietankową. Na koniec przykryć ostatnią częścią ciasta i ozdobić wedle uznania cukrem pudrem. Można także ozdobić posypką cukierkową lub startą czekoladą.
    Odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

Porady

Miodownik najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem. Np. jeśli planujecie go podać na niedzielę, zróbcie go w czwartek. Musi się wysiedzieć i wtedy smakuje najlepiej. Wymiary blaszek: 36cmx25cm Pieczenie ok. 35 minut Liczba porcji ok. 20-25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować