Miodownik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać margarynę, jajka, miód, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na 7 równych części. Każdą część ciasta wałkować najcieniej jak się da i rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe placki i ostudzić. przełożyć powidłem.
Komentarze