miodownik inaczej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

łatwo się robi i dobrze smakuje

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe
    6 szklanek mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki kakao
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta ostrej papryki w proszku
    20 dag margaryny Palma z murzynkiem
    4 jajka
    6 łyżek miodu
    6 łyżek śmietany 18%
    4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać margarynę, jajka, miód, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na 7 równych części. Każdą część ciasta wałkować najcieniej jak się da i rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe placki i ostudzić. przełożyć powidłem.

Porady

ciasto można polukrować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować