MIODOWNIK

5 (148 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wykorzystałam stary przepis z zeszytu, nieznacznie zmodyfikowanym.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    -100 g.margaryny Palmy z Murzynkiem
    -100 g.miodu
    -3 jajka
    -150 g. cukru
    -600 g. mąki
    -1,5 łyżeczki sody
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -1 łyżeczka przypraw do piernika

    -powidła węgierkowe -280 g.
    -4 łyżki nutelli

    masa orzechowa:
    -100 g.margaryny Palmy z Murzynkiem
    -100 g. cukru pudru
    -1 łyżka miodu
    -100 g.mielonych orzechów

    masa grysikowa:
    -250 ml. mleka(1 szklanka)
    -2 czubate łyżki grysiku
    -70 g. cukru
    -1 margaryna Palma z Murzynkiem
    -2 łyżki soku z cytryny

    polewa czekoladowa:
    -6 łyżek cukru
    -2 łyżki kakao
    -ok.4 łyżki wody
    -1/4 margaryny Palmy z Murzynkiem
    -1/2 gorzkiej czekolady

    -1 biała czekolada-100 g.
    -1/8 margaryny Palmy z Murzynkiem
    -1 łyżka mleka

    -kokos
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wałkowanie ciasta 1. Margarynę z miodem, rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem. Przesiać do tego, mąkę,sodę i przyprawy. Mieszać łopatką dolewając, margarynę z miodem.Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na 2 blaszki (30x37),z papierem do pieczenia. Każdą piec w 175*,ok 10-12 min.
  • krojenie ciasta 2. Zaraz po upieczeniu,wyłożyć na deskę i pokroić na 4 równe pasy-po szerokości.
  • skłaniki na masę 3. Margarynę z cukrem i miodem, zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać i podzielić na 2 części.
    --------------------------------
    Na mleku, ugotować grysik. Odstawić, dodać cukier, wymiesza i ostudzić.Margarynę zmiksować, dodając po łyżce grysiku, na koniec dodać sok z cytryny. Podzielić na 4 części.
  • przełożenie 4. Przełożenie:
    Dwa pasy ciasta 1 i 2, posmarować, powidłami. Kolejne dwa 3 i 4 ,posmarować, masą orzechową. Ułożyć każdy,odwracając masą na marmoladę.Resztę marmolady wyłożyć na dwie góry. Posmarować 5 i 6 pas, po 1/4 masy grysikowej. Odwrócić każdy w stronę marmolady.Góry posmarować po 2 łyżki nutelli.Ostatnie pasy 7 i 8 posmarować resztą kremu grysikowego. Przyłożyć kremem na nutellę
  • zafoliowanie 5. Każdy miodownik, zafoliować i odstawić na cała noc, nie do lodówki.(muszą zmięknąć)
  • polewa czekoladowa 6. Wymieszać cukier z kakao i wodą na gęstą papkę.Wstawić miseczkę nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę i czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować na całych miodownikach.
  • dekorowanie 7. Białą czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i margaryną nad parą.Polać pasami po miodownikach. Zaraz końcem łyżeczki, poprzeciągać w prawo i lewo, tworząc wzorek. Wokół posypać kokosem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować