1.Margarynę z miodem, rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem. Przesiać do tego, mąkę,sodę i przyprawy. Mieszać łopatką dolewając, margarynę z miodem.Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na 2 blaszki (30x37),z papierem do pieczenia. Każdą piec w 175*,ok 10-12 min.
2.Zaraz po upieczeniu,wyłożyć na deskę i pokroić na 4 równe pasy-po szerokości.
3.Margarynę z cukrem i miodem, zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać i podzielić na 2 części.
--------------------------------
Na mleku, ugotować grysik. Odstawić, dodać cukier, wymiesza i ostudzić.Margarynę zmiksować, dodając po łyżce grysiku, na koniec dodać sok z cytryny. Podzielić na 4 części.
4.Przełożenie:
Dwa pasy ciasta 1 i 2, posmarować, powidłami. Kolejne dwa 3 i 4 ,posmarować, masą orzechową. Ułożyć każdy,odwracając masą na marmoladę.Resztę marmolady wyłożyć na dwie góry. Posmarować 5 i 6 pas, po 1/4 masy grysikowej. Odwrócić każdy w stronę marmolady.Góry posmarować po 2 łyżki nutelli.Ostatnie pasy 7 i 8 posmarować resztą kremu grysikowego. Przyłożyć kremem na nutellę
5.Każdy miodownik, zafoliować i odstawić na cała noc, nie do lodówki.(muszą zmięknąć)
6.Wymieszać cukier z kakao i wodą na gęstą papkę.Wstawić miseczkę nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę i czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować na całych miodownikach.
7.Białą czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i margaryną nad parą.Polać pasami po miodownikach. Zaraz końcem łyżeczki, poprzeciągać w prawo i lewo, tworząc wzorek. Wokół posypać kokosem. Schłodzić.
Komentarze