miodownik

0 (0 ocen)

  • 15 min

na kilka sposobów

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:
    6 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    1 szklanka cukru
    2 i 3/4 szklanki mąki
    1 szklanka letniego mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    POLEWA:
    pół kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    6 łyżek wody
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao

    wiórki kokosowe
    posypka cukrowa

    galaretka pomarańczowa
    250 ml śmietany 30 %

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MIODOWE: białka ubić na sztywno z cukrem, margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę - dodać pianę z białek, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i letnie mleko. Mieszać ok. 5-10 minut.
  • 2. Blachę lekko nasmarować papierem z margaryny Palmy z Murzynkiem. Wylać ciasto i piec 30 minut w temp. 160-170 stopni ( ja piekłam z termoobiegiem ).
  • przygotowanie do dekoracji 3. Jak ciasto ostygnie pokroić na paski, a paski w kostki.
  • polewa i kokos 4. POLEWA: składniki polewy zagotować ciągle mieszając.
  • 5. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w niepełnej szklance gorącej przegotowanej wody. Jak zacznie tężeć - ubić śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę.
  • dekorowanie 6. Kostki ciasta smarować polewą i obtaczać w kokosie - albo udekorować śmietaną z galaretką - albo smarować polewą i posypać posypką cukrową.

Porady

Można kostki ciasta smarować polewą i obtaczać w zmielonych orzechach. Można także podwoić porcję ciasta, a po upieczeniu przekroić na pół i przekładać dowolną masą np.: budyniową, śmietanową, orzechową - wg smaków. Polewa do smarowania kostek nie może być za zimna - letnią lepiej się smaruje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować