Kiedy tylko pojawiają się orzechy włoskie, tego ciasta nie może zabraknąć na moim stole. Szczególnie polecam dla smakoszy mocno słodkich ciast z orzechami i dużą ilością miodu.
Składniki:
kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny Palma z Murzynkiem
pół szklanki cukru
pół szklanki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich
5 dag margaryny Palma z Murzynkiem
4 łyżki cukru
3 łyżki miodu
krem waniliowy: 2 szklanki mleka
pół szklanki kaszy manny
3 łyżki cukru
15 dag margaryny Palma z Murzynkiem
aromat waniliowy
puszka słodkiego mleka skondensowanego
Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej z sodą i posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem. Dodaj cukier, miód i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 3 części.
2.Masa orzechowa: masło roztop z miodem. Dodaj posiekane orzechy i cukier. Masę orzechową ostudź i rozsmaruj na wierzchu jednego surowego placka. Placki kolejno piecz w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (25x38 cm) w piekarniku nagrzanym do 175 st ok.10 minut. Ostudź.
3.Krem waniliowy: zagotuj mleko, wsyp kaszę, gotuj kilka minut na małym ogniu, mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Ostudź. Masło zmiksuj z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę mannę i aromat waniliowy.
4.Masa kajmakowa: puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj 2 godz.Ostudź i otwórz. Na jednym placku ciasta rozsmaruj krem waniliowy. Przykryj drugim plackiem i i posmaruj kajmakiem. Na wierzchu ułóż placek upieczony z masą orzechową. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze