Miodownik z budyniową masą

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto miodowe dla lubiących słodkości. Miód, orzechy, masa budyniowa i powidła doskonale się łączą tworząc niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    500g mąki pszennej
    200g margaryny
    200g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:

    200g posiekanych orzechów włoskich
    100g cukru
    120g margaryny
    2 łyżki miodu

    Masa budyniowa:

    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    250g masła
    100g cukru pudru (lub zwykły)
    400ml mleka

    Dodatkowo:

    ok. 400g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z budyniową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto podzielić na 3 części.
    Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
    W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
    3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  • 2. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 4. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
    Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni.
    Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Porady

Najlepiej smakuje na naturalnym miodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować