1.CIASTO : Do jednej z misek przesiać mąkę, dodać cukier. Zimną margarynę zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Za pomocą miksera połączyć składniki. Potem do drugiej i mniejszej miski wbić jajka, wlać miód, dodać pozostałe składniki czyli śmietanę, sodę i mikserem wymieszać. Płynne składniki przelać do miski z wymieszaną mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy w grudkowe ciasto.
2.Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z nich wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia ( to ułatwi pracę ).
3.Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 29 cm i upiec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy. Ze wszystkich placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki.
4.MASA : Do średniego garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować. Od czasu do czasu mieszać aby masy krówkowe się rozpuściły. Do innego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać masę z naczynia i energicznie mieszając ugotować budyń.
5.PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w blaszce w której się placki piekły. Na ten placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka i przykryć drugim. Czynność powtórzyć. Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta aby placki lekko nasiąkły. Kroić najlepiej w kostkę.
Porady
Gdy miodownik odstoi swoje w lodówce wyjmujemy go potem i trzymamy w chłodnym miejscu. Najlepszy jest na 2 a nawet 3 dzień.
Komentarze