Miodownik

4.5 (178 ocen)

moje pierwsze podejście do miodownika - kombinacja z kilku przepisów

Składniki:

  • Ciasto :
    3/4 szk płynnego naturalnego miodu
    3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem
    2 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
    3/4 szk białego cukru
    4 szk mąki pszennej typ 500
    Masa :
    2 szk mleka 3,2 %
    3/4 kostki margaryny Palm z murzynkiem
    3/4 szk białego cukru
    2 jajka
    2 budynie waniliowe
    16 g cukru waniliowego
    200 g masy krówkowej o smaku kajmakowym
    100 g masy krówkowej o smaku orzechowym
    1 szk słodkiej śmietany 18 %
    Dodatkowo :
    1 szk płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. CIASTO : Do jednej z misek przesiać mąkę, dodać cukier. Zimną margarynę zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Za pomocą miksera połączyć składniki. Potem do drugiej i mniejszej miski wbić jajka, wlać miód, dodać pozostałe składniki czyli śmietanę, sodę i mikserem wymieszać. Płynne składniki przelać do miski z wymieszaną mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy w grudkowe ciasto.
  • wałkowanie ciasta 2. Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z nich wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia ( to ułatwi pracę ).
  • upieczone placki 3. Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 29 cm i upiec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy. Ze wszystkich placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki.
  • masa 4. MASA : Do średniego garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować. Od czasu do czasu mieszać aby masy krówkowe się rozpuściły. Do innego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać masę z naczynia i energicznie mieszając ugotować budyń.
  • przełożenie 5. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w blaszce w której się placki piekły. Na ten placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka i przykryć drugim. Czynność powtórzyć. Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta aby placki lekko nasiąkły. Kroić najlepiej w kostkę.

Porady

Gdy miodownik odstoi swoje w lodówce wyjmujemy go potem i trzymamy w chłodnym miejscu. Najlepszy jest na 2 a nawet 3 dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować