Miodownik

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Nie wyobrażam sobie weekendu bez dobrego ciasta do kawy. Miodownik jest pyszny, najlepszy na drugi, trzeci dzień, kiedy zmięknie. Nie można mu się oprzeć.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g margaryny Palma z Murzynkiem
    5 łyżek miodu
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem: 3 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru pudru
    250 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    1 łyżka kakao
    sok z połowy cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Masę połączyć z jajkami, mąką i sodą. Ze składników wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. (o wym. 35x24). Piec przez 12 minut w temp.175*C. Ostudzone placki nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z 3/4 szklanki wody.
  • miodownik-piernik 2. Na gotujące mleko wsypać kaszę, ugotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonej kaszy i utrzeć na puszystą masę. Placki przełożyć kremem. Dwie łyżki kremu wymieszać z kakao. Przyozdobić wierzch ciasta kleksami. Wstawić do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować