Nie wyobrażam sobie weekendu bez dobrego ciasta do kawy. Miodownik jest pyszny, najlepszy na drugi, trzeci dzień, kiedy zmięknie. Nie można mu się oprzeć.
1.Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Masę połączyć z jajkami, mąką i sodą. Ze składników wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. (o wym. 35x24). Piec przez 12 minut w temp.175*C. Ostudzone placki nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z 3/4 szklanki wody.
2.Na gotujące mleko wsypać kaszę, ugotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonej kaszy i utrzeć na puszystą masę. Placki przełożyć kremem. Dwie łyżki kremu wymieszać z kakao. Przyozdobić wierzch ciasta kleksami. Wstawić do lodówki na godzinę.
Komentarze