Miodowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO - na stolnicę wysypać mąkę, posiekać ją z margaryną, następnie dodać oba cukry, sodę, proszek do pieczenia i ponownie posiekać. Dodać 2 całe jajka i miód, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną wyłożyć na blachę (36x24) i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować drugą część ciasta.
2.Do rondelka wlać śmietanę i dodać pokrojone w mniejsze kawałki krówki. Ciągle mieszając podgrzewać (nie gotować!) na niewielkim ogniu, aż krówki się rozpuszczą. .
BEZA - białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Drugi miodowy placek przełożyć do blaszki, posmarować lekko przestudzoną krówką. Przykryć pianą z białek. Posypać płatkami migdałów. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
3.Masę do karpatki połączyć z zimnym mlekiem. wymieszać robotem aż składniki się połączą. Masą przełożyć zimne placki.
Przełożenie ciasta:
placek miodowy - masa karpatkowa - placek miodowy z bezą i migdałami.
Komentarze