Miodowiec z bezą

4.5 (193 ocen)

Miodowe placki z masą karpatkową, przykryte migdałową bezą - przepyszny wynik kulinarnego eksperymentu. Zachwycił wszystkich gości.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1/2 kg mąki
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 1/2 szkl. płynnego miodu
    - 1/2 margaryny
    - 2 jajka
    - 1 cukier waniliowy (mały)
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BEZA:
    - 3 duże białka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - migdały w płatkach

    - 12-15 szt. cukierków krówek
    - ok. 50 ml śmietany 30 %


    - 1 opakowanie krem do karpatki
    - 400 ml zimnego mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Miodowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO - na stolnicę wysypać mąkę, posiekać ją z margaryną, następnie dodać oba cukry, sodę, proszek do pieczenia i ponownie posiekać. Dodać 2 całe jajka i miód, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną wyłożyć na blachę (36x24) i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
    W tym czasie przygotować drugą część ciasta.
  • 2. Do rondelka wlać śmietanę i dodać pokrojone w mniejsze kawałki krówki. Ciągle mieszając podgrzewać (nie gotować!) na niewielkim ogniu, aż krówki się rozpuszczą. .

    BEZA - białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

    Drugi miodowy placek przełożyć do blaszki, posmarować lekko przestudzoną krówką. Przykryć pianą z białek. Posypać płatkami migdałów. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masę do karpatki połączyć z zimnym mlekiem. wymieszać robotem aż składniki się połączą. Masą przełożyć zimne placki.

    Przełożenie ciasta:
    placek miodowy - masa karpatkowa - placek miodowy z bezą i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować