Miodowiec

0 (0 ocen)

kruche, niezbyt słodkie ciasto

Składniki:

  • BLATY MIODOWE:
    * 500 g mąki pszennej
    * 250 g margaryny
    * 2 jajka
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 3 łyżki miodu
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    * 3/4 l mleka
    * 6 łyżek kaszy manny
    * budyń śmietankowy
    * pół szklanki cukru
    * kostka masła

    POWIDŁA ŚLIWKOWE
    POLEWA CZEKOLADOWA

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki na ciasto wyrobić ręką na gładko. Podzielić je na 4 części i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Każdą część następnie rozwałkować i wykładać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o rozmiarze 25x30 cm Piec każdy z blatów około 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa: Pół litra mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier z budyniem i kaszą manną. Wlać roztwór z kaszy do zagotowanego mleka, gotować aż masa zgęstnieje - cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. W osobnym naczyniu rozmiksować masło do białości i dodać po łyżce kremu.
  • 3. Wykonanie: W blaszce ułożyć blat ciasta, wyłożyć na niego połowę kremu. Przykryć go kolejnym blatem. Wierzch wysmarować powidłami. Przykryć kolejnym blatem. Ponownie wyłożyć resztę kremu. Przykryć całość ostatnim blatem i ozdobić wierzch polewą czekoladową.

Porady

Najlepiej robić go 2-3 dni przed planowaną konsumpcją :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy