1.Ciasto: Składniki na ciasto wyrobić ręką na gładko. Podzielić je na 4 części i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Każdą część następnie rozwałkować i wykładać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o rozmiarze 25x30 cm Piec każdy z blatów około 10 minut w 180 stopniach.
2.Masa: Pół litra mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier z budyniem i kaszą manną. Wlać roztwór z kaszy do zagotowanego mleka, gotować aż masa zgęstnieje - cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. W osobnym naczyniu rozmiksować masło do białości i dodać po łyżce kremu.
3.Wykonanie: W blaszce ułożyć blat ciasta, wyłożyć na niego połowę kremu. Przykryć go kolejnym blatem. Wierzch wysmarować powidłami. Przykryć kolejnym blatem. Ponownie wyłożyć resztę kremu. Przykryć całość ostatnim blatem i ozdobić wierzch polewą czekoladową.
Porady
Najlepiej robić go 2-3 dni przed planowaną konsumpcją :)
Komentarze