Miodowe z roladkami z kruchego ciasta

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały dodatek do porannej kawy. Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast miodowych. Uwielbia je mój mąż. Podobnym ciastem poczęstowała mnie moja siostra. Trochę zmodernizowałam przepis i wyszło pyszne ciasto Przepis jest pracochłonny, ale warto spróbować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy:24x36
    Ciasto miodowe
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    ½ kostki margaryny
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 jajko
    ½ łyżeczki sody
    Ciasto na rolady:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1/ szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    ½ kostki margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 słoik(375 ml) dżemu z czarnej porzeczki
    ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich.
    Krem:
    1 opakowanie kremu karpatka
    1 margaryna Kasia – 250 gram
    ½ l mleka
    Dodatkowo 2 kolorowe galaretki np. czerwona i zielona.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowe z roladkami z kruchego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto miodowe-Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.
    2.Ciasto na rolady-Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce około ½ godziny. Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto na rolady rozwałkować na cienkie placki, podsypać dobrze mąką, gdyż ciasto jest tłuste. Na każdym placku rozsmarować dżem i posypać grubo mielonymi orzechami. Zwinąć w rolady, ułożyć na blaszce i upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
    3.Krem-Krem ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzony zmiksować z margaryną na puszystą masę.
    4.Przełożenie-1 placek miodowy wyłożyć na spód blachy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, posmarować 1/3 masy karpatkowej. Na masę układamy 2 roladki kruche po brzegach, dociskamy. W środek wlewamy gęstniejącą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie smarujemy 1/3 kremu i układamy pokrojoną w paski 3 roladkę, zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy znów w chłodne miejsce. Po zastygnięciu smarujemy 1/3 kremu i układamy na wierzch drugi placek miodowy. Całość dociskamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Wierzch ciasta posypujemy grubo cukrem pudrem.

Porady

Wierzch ciasta można udekorować kawałkami włoskich orzechów ugotowanych w 2 łyżkach miodu,masła i wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować