Miodowe mini bułeczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Półkruche bułeczki miodowe są idealną propozycją na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

  • 10 min

Składniki:

  • 285 g mąki pszennej + mąka do podsypania
    75 g masła
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    70 ml mleka
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miodowe mini bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Dodać cukier i szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Rozgnieść na kruszonkę. Jajko, mleko i miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z masłem, nutellą czy dżemem.

Porady

Do bułeczek można dodać rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy