Pyszne domowe lody na bazie miodu i żurawiny przełamane sokiem z cytryny. Idealne jako samodzielny deser z gorącą polewą czekoladową, czy jako dodatek do gorącej szarlotki.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Baza:
• 4 żółtka
• 100 g miodu akacjowego
• 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii- najlepiej domowej roboty
• szklanka mleka
Ponadto:
• 250 g suszonej żurawiny
• 0,5 szklanki mleka
• 250 g mascarpone
• 250 g śmietany kremówki + 2 łyżki ekstraktu waniliowego
• sok z połowy cytryny
Miodowe lody żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.200 g suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła. Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad.
2.Masę studzimy i schładzamy w lodówce. Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę.
3.Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z mascarpone, ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy. Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program-
4.jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do zamrażalnika, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g suszonej żurawiny. Smaczne, zimowe lody gotowe. Idealne jako samodzielny deser podany z gorącą polewą czekoladową, czy jako dodatek do gorącej szarlotki. Polecam!
Komentarze