Miodowe kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przypominają smakiem toruńskie pierniczki. To pyszny deser dla dzieci :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna-ciasto: 2 szklanki
    - cukier drobny: 0.33 szklanki
    - miód prawdziwy: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 50 gramów
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - śmietana 18 %: 0.33 szklanki
    - białko: 1 sztuka
    - cukier cynamonowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Miodowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy miód. Mieszamy i dodajemy sodę oraz śmietankę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cynamon i cukier ( może być też cukier puder). Dodajemy rozpuszczone masło i wbijamy jajko. Mieszamy robotem kuchennym.
  • 2. Na stolnicy podsypanej mąką wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy je i wycinamy foremkami kształt kwiatuszków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem cynamonowym.

    Pieczemy w 180 C aż się ciasteczka przyrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować