Miodowe ciasto z orzechowo-karmelową skorupką

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

przełożone masą cappucino ... cud .. miód i orzeszki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    - 1/2 kg mąki tortowej

    - 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem

    - 2 duże łyżki miodu

    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    - 2 jajka

    - 3/4 szklanki cukru


    Masa kawowa/cappucino:

    - 1 kostka margaryny

    - 1 szklanka cukru

    - ugotowany i ostudzony budyń z: 1/2 l mleka, łyżki mąki pszennej, łyżki mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego lub aromatu.

    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżki cappucino



    Masa orzechowa:

    - 1/2 kostki masła

    - 20 dkg rozdrobnionych orzechów włoskich

    - 2 łyżki miodu

    - 1/2 szklanki cukru

    Masło, cukier, miód roztopić i dodać orzechy. Wymieszać.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowe ciasto z orzechowo-karmelową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na 2 blaszki, upiec w temp. 180 0C
  • 2. Masa cappucino:
    Margarynę miksować na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier, następnie stopniowo po łyżce dodawać budyń i kawę.
  • 3. Masa/skorupka orzechowa:
    Masło, cukier, miód roztopić i dodać orzechy. Wymieszać.
  • 4. Na jedno upieczone ciasto miodowe wykładamy masę kawową, przykrywamy drugim ciastem miodowym i wylewamy na wierzch masę karmelowo-orzechową. Zostawiamy do zastygnięcia karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować