Miodowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Cóż, swoim gotowaniem rozpieszczam moją rodzinę i przyjaciół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 3 szkl. mąki + do oprószenia
    ● po 1 szkl. miodu i cukru
    ● 12,5 dag masła
    ● 2 łyżeczki mielonej kawy
    ● sok z 1,5 cytryny
    ● 10 łyżek cukru pudru
    ● łyżeczka sody oczyszczonej
    ● szczypta cynamonu
    ● 2 łyżeczki przyprawy korzennej
    ● op. cukru waniliowego
    ● suszone owoce i bakalie

Miodowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód mieszamy z kawą, sokiem z 1 cytryny i odrobiną wody. Owoce i bakalie kroimy i oprószamy mąką. Białka ubijamy na sztywno.
  • 2. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, dodajemy mąkę, sodę, przyprawy, mieszankę z miodem, owoce, bakalie i pianę. Ciasto wlewamy na blaszkę i pieczemy 15 minut w 150 °C, zwiększamy temp. do 180 °C i pieczemy kolejne 30 minut. Gorące kroimy w kwadraty.
  • 3. Cukier puder ucieramy z sokiem z 0,5 cytryny na gładki lukier. Ciastka dekorujemy. Możemy je trzymać zamknięte 3-4 tygodnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy