Miodowe ciacho! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w plastikowej misce. Ręką mieszamy je by połączyły się dokładnie. Powinna wyjść mazista masa. Gotową odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Można przygotować ciasto wieczorem, a rano piec placki.
Po 12 godz. masę dzielimy na 4 części . Za pomocą noża każdą cześć osobno rozciągamy na nieprzylepianym pergaminie . Wygodnie jest pergamin z ciastem ułożyć na odwrocie blaszki (łatwiej jest potem wyjąć ciasto po upieczeniu) . każdy placek pieczemy około 5-7 minut w 180˚C.
2.Masa:
Margarynę ucieramy z masłem na puch. Następnie dodajemy do niego cukier i żółtka. Do utartych składników dodajemy następnie orzechy, śmietanę i alkohol.
3.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy ciasto w 180°C przez około 25 min.
Przełożenie:Ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, biały biszkopt, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, polewa.
Komentarze