Miodowa stefanka

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miodownik troszkę inaczej :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    60 dag mąki
    75 g masła
    3 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    250 g cukru
    2 łyżki wody

    Krem:

    700 ml mleka
    7 łyżek kaszy manny
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    300 g masła
    odrobina soku z cytryny

    Polewa:

    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek mleka
    1,5 łyżki masła
    1,5 łyżki kakao

    Dekoracja:

    płatki migdałów
    kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodowa stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i położyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.
  • 5. W rondelku przyrządzamy polewę -wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.
  • 6. Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.

Porady

Zamiast polewy, można użyć roztopionej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować