Miodownik

4.51 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na ciasto mam z "Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji" Jest super, przekładane jest masą jabłkową dzięki której placki miodowe szybciej miękną i warstwa puszystej bitej śmietany którą najbardziej uwielbiam w ciastach. Przepis troszkę zmodyfikowany przeze mnie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kostka margaryny "Palma z murzynkiem"
    30 dag płynnego miodu
    1 kg maki pszennej
    4 jaja
    2 łyżeczki sody
    1 szklanka cukru pudru
    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg jabłek
    2 dowolne suche galaretki
    2 łyżki margaryny "Palma z murzynkiem"
    Składniki na masę śmietanową:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyzeczki żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody
    Składniki na polewę:
    3 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    100 g margaryny "Palma z murzynkiem"
    4 łyżki mleka w proszku
    Do dekoracji :orzechy,kokos
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Galaretki

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: margarynę "Palmę z murzynkiem" posiekać z mąką, sodą i cukrem; dodać jaja i miód. Wyrobić ciasto i upiec 4 placki w blaszkach o wymiarach 25x40 przez ok 20 minut w temp.180 s. C. Wykonanie masy jabłkowej: obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka chwilę smażyć z margaryną "Palmą z murzynkiem" na wolnym ogniu, pod koniec wsypać galaretkę,wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając. Wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, dodać do śmietany i wymieszać.
    Wykonanie polewy: Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę "Palma z murzynkiem" i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę.
    Przełożenie ciasta: ciasto, masa jabłkowa, ciasto, masa śmietanowa, ciasto, masa jabłkowa, ciasto, polewa. Gotowy placek posypać posiekanymi orzechami i kokosem. Smacznego:)

Porady

Przełożone ciasto najlepiej kroić następnego dnia kiedy placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Miód Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować