Miód z mniszka z wanilią, cynamonem i anyżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla tych co jeszcze nie próbowali, polecam miodek do piwa! O niebo lepszy niż jakikolwiek sok :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 400 kwiatów mniszka lekarskiego (same pąki, bez łodyg. Może być ich trochę więcej jak 400, ale nie mniej)
    1 kg cukru
    1 l zimnej wody
    sok z pomarańczy i cytryny
    1 laska cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka z wanilią, cynamonem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mniszek 1. Na początek idziemy na łąkę oddaloną od głównych dróg. Ważne, aby nasze kwiatki nie miały w sobie żadnych niepożądanych substancji. Najlepiej mieć rękawice, ponieważ później ciężko jest domyć ręce. Gdy już mamy uzbieraną założoną liczbę kwiatów, wykładamy je na 15 minut na papierze, aby wyszły z nich wszystkie małe, czarne robaczki. Daję głowę, że po tym czasie kwiatki są czyste, bez lokatorów :)
  • 2. Kwiaty przekładamy do dużego rondla i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Zostawiamy w tym stanie przez ok 35 godzin. Po tym czasie kwiatki cedzimy i bardzo dokładnie wyciskamy z nich wodę. Do bazy naszego miodu dodajemy cukier, sok z pomarańczy i cytryny, a także nasze przyprawy. Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, aby cukier się dobrze rozpuścił, a następnie na małym ogniu redukujemy do konsystencji miodu. Trwa to ok 1,5 godz, a jest gotowe wtedy, kiedy bardzo się pieni.
  • miód 3. Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Miód z mniszka

To może cię zainteresować