Miód z mniszka lekarskiego (mleczu)

4.43 (151 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Miód z mniszka smakuje podobnie do tradycyjnego miodu pszczelego, ale ma w tle nutę cytryny i pomarańczy i charakterystyczny aromat. Można go z powodzeniem wykorzystać tam gdzie miód pszczeli, czyli do słodzenia mleka, deserów, ciast czy herbaty. A przy okazji zbierania kwiatów miło spędzić czas.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (na 1 l miodu)
    Około 420-450 kwiatów mniszka lekarskiego
    1 l wody
    1 kg cukru
    opcjonalnie:
    3 cytryny (sok i skórka)
    1 pomarańcza (sok i skórka)
Wystaw ocenę:

4.43 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) 1. Kwiaty zbieramy z dala od drogi, w pełni rozwinięte, najlepiej w słoneczny poranek. Zbierając kwiaty wybierajmy taki, które są duże, pełne pyłku i bez robaczków. Zbierając najlepiej robaczki strząsnąć. Nie ma potrzeby mycia kwiatów, gdyż wypłuczemy z nich pyłek. Kwiatki jak najszybciej po zerwaniu zalewamy wodą (opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy oraz pokrojone skórki tych owoców) i gotujemy około 15 minut od zagotowania.

    Kwiaty zalane woda pozostawiamy na 24h. Po tym czasie dokładnie odsączamy na sitku. Do płynu dosypujemy 1 kg cukru i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia prze około 1h, aż miód uzyska gęstą, lejąca konsystencję. Gorący przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Nie ma potrzeby pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować