Miód z mniszka

5 (196 ocen)

Miód dobrze się przechowuje, pysznie smakuje i oczywiście ma wiele cudownych właściwości jak na mniszka lekarskiego przystało. Nie pozostało więc nic innego jak nie przegapić tych majowych kwiatów i wykonać taki miodek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 10 litrowy garnek kwiatów mleczy (uzbierane z dala od drogi na nie nawożonej łące)
    • Woda (tyle, by zakryła kwiaty,
    • Ok 1,8 kg cukru,
    • 4 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozłożenie na białym materiale 1. Kwiaty mleczy wykładamy na jasne płótno lub papier. Równomiernie rozłożone pozostawiamy na kilka godzin, by przewiędły, a ewentualne robaczki wyszły z nich.
  • zalanie wodą 2. Tak przygotowane kwiaty zalewamy wodą, tyle by zostały one zakryte. Do całość dodajemy pokrojone cytryny. Wodę wraz z kwiatami i cytrynami stawiamy na ogniu. Całość gotujemy około 0,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej pozostawić na noc).
  • odciskanie 3. Przestudzone kwiaty odcedzamy i dokładnie wyciskamy. Do powstałego syropu dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu jak syrop osiągnie lejącą, „miodową konsystencję”.
    Gotowy miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.

Porady

Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, naleśników, pierogów itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Mniszek lekarski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Miód z mniszka

To może cię zainteresować