Mintaj zapiekany z papryką w trzech kolorach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowe, smaczne i wcale niedrogie danie

  • 40 min

Składniki:

  • 25 dkg roszponki, 2 pomidory, 3 małe papryki w różnych kolorach, cebulka, 3 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy, 4 filety z mintaja, sok z 1/2 cytryny, 100 ml bulionu warzywnego, 10 dkg sera gouda

Mintaj zapiekany z papryką w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sałatkę : roszponkę opłukać i osączyć. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Przygotowane warzywa polać sosem z octu, oliwy, soli, pieprzu i cukru. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Mintaje opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do lekko natłuszczonej żaroodpornej formy, zalać podgrzanym bulionem. Goudę zetrzeć na grubej tarce. Papryki oczyścić, wraz ze skórką pokroić w kosteczkę, wymieszać z serem. Przygotowaną masę rozłożyć na filetach. Zapiekać 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową rybę podawać z sałatką z roszponki, przybrać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy