Przepis jest autorstwa mojego małżonka. Lubimy razem kucharzyć.
Składniki:
● 50 dag filetów z mintaja
● średni brokuł
● 30 dag pieczarek
● 1 kg ziemniaków
● przyprawa do ziemniaków
● duża cebula
● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
● mąka
● 2 łyżki posiekanego koperku
● 10 dag żółtego sera
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Mintaj z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, siekamy i dusimy z pieczarkami.
2.Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Kroimy w plastry, oprószamy przyprawą i podsmażamy na oleju.
3.Do naczynia żaroodpornego wkładamy kolejno po 1/2 ziemniaków, brokułu, ryby i pieczarek z cebulą. Warstwy powtarzamy, tak aby na wierzchu był brokuł.
4.Przygotowujemy sos: do śmietany wsypujemy 2 łyżki mąki, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wlewamy 1/2 szkl. wody i dokładnie mieszamy. Polewamy zapiekankę, posypujemy startym serem. Przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 °C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Komentarze