Mintaj w warzywnym sosie

5 (148 ocen)

Zapraszam na rybkę:)

Składniki:

  • 4 kostki z mintaja mrożone ( 400 g)
    1 cebula
    1 marchewka
    1/3 świeżej papryki czerwonej
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    ok. 1 szklanki oleju
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić i dokładanie odsączyć z nadmiaru wody( ja na talerz kładę czystą ściereczkę bawełnianą,kładę rybę, przykrywam drugą połową ściereczki i zostawiam na jakieś 2-3 godziny aż woda wsiąknie w ściereczkę). Przyprawić delikatnie solą. Cebulę pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i startą na małych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić warzywa do miękkości. W szklance wody rozprowadzić koncentrat.Na patelnię wsypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, następnie wylać rozrobiony koncentrat. Dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju. Jajo wbić na talerz wymieszać z solą, pieprzem i słodką papryką. Rybę maczać w jajku a potem w mące i usmażyć do ładnego zrumienienia się panierki. Przełożyć rybki do sosu o chwilę razem podgrzać. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak w sosie warzywnym

To może cię zainteresować