1 kg fileta z mintaja
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Ciasto :
2 jajka
1 łyżka ostrej papryki
1 jogurt grecki ( 400 g )
sól do smaku
pieprz do smaku
3/4 szk mąki
100 ml mleka
Mintaj paprykowo jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja umyć i osuszyć.
Przekroić każdy kawałek na pół.
Oprószyć rybę solą i pieprzem.
2.Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, jogurt grecki, paprykę, sól i pieprz i wymieszać na gładkie ciasto.
Gdyby konsystencja była za gęsta ( powinna być gęściejsza od ciasta naleśnikowego ) dolać mleko.
3.Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek mintaja obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron po około 3-4 minuty.
Komentarze