Mintaj na warzywach

4.5 (177 ocen)

Pyszny, zdrowy i lekki obiad.

Składniki:

  • • 4-6 kostek lub filetów z mintaja,
    • ½ marchewki,
    • 1 bakłażan,
    • 2 średnie cukinie,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • Ok. 1 łyżki soku z cytryny do skropienia ryby,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Oliwa z oliwek,
    • 4-6 plasterków żółtego sera,
    • Pietruszka do posypania,
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj na warzywach 1. Rybę rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. 1godzinę.
    Marchewkę, bakłażana i cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy.
    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu ale musimy uważać aby się nie spalił),wyciągamy i drobno kroimy.
    Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i przyprawiamy do smaku. Dusimy około 10-15 min(w zależności czy lubimy warzywa mniej czy bardziej miękkie) następnie dodajemy posiekany czosnek i układamy rybę, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 15 min. Na sam koniec układamy na rybie plasterki sera i odstawiamy pod przykryciem aż ser nam się rozpuści. Możemy posypać natka pietruszki.
    Smacznego!

Porady

Zarówno bakłażan jak i cukinia maja w sobie dość dużo wody dlatego podczas duszenia możemy odkryć warzywa aby nie zmiękły za bardzo i nie zrobiła się nam papka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować