Mintaj na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. 1godzinę.
Marchewkę, bakłażana i cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu ale musimy uważać aby się nie spalił),wyciągamy i drobno kroimy.
Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i przyprawiamy do smaku. Dusimy około 10-15 min(w zależności czy lubimy warzywa mniej czy bardziej miękkie) następnie dodajemy posiekany czosnek i układamy rybę, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 15 min. Na sam koniec układamy na rybie plasterki sera i odstawiamy pod przykryciem aż ser nam się rozpuści. Możemy posypać natka pietruszki.
Smacznego!
Porady
Zarówno bakłażan jak i cukinia maja w sobie dość dużo wody dlatego podczas duszenia możemy odkryć warzywa aby nie zmiękły za bardzo i nie zrobiła się nam papka.
Komentarze