Minitarty z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozmrażamy. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu. Wkładamy rabarbar, posypujemy cukrem. Podsmażamy, aby rabarbar nieco zmiękł, ale nie puścił zbyt dużo soku.
2.Ciasto kroimy w kawałki wielkości foremek do minitart (resztę ciasta odkładamy). Foremki smarujemy olejem i wykładamy ciastem. Lekko dociskamy (można w kilku miejscach ponakłuwać widelcem). Wkładamy rabarbar.
3.Pozostałe ciasto kroimy w paski i na przemian układamy na wierzchu, tworząc kratkę. Tarty oprószamy cukrem. Wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Podajemy na ciepło z gałką lodów.
Komentarze