Minitarty z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i 5-miesięczną córcią Igą. Dania, które przyrządzam, nie są skomplikowane, ale za to bardzo smaczne.

Składniki:

  • ● op. mrożonego ciasta francuskiego
    ● 1 kg rabarbaru
    ● 4 łyżki cukru + do posypania minitart
    ● 2 łyżki masła
    ● olej do natłuszczenia foremek
    ● lody waniliowe (tyle gałek, ile minitart)

Minitarty z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażamy. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu. Wkładamy rabarbar, posypujemy cukrem. Podsmażamy, aby rabarbar nieco zmiękł, ale nie puścił zbyt dużo soku.
  • 2. Ciasto kroimy w kawałki wielkości foremek do minitart (resztę ciasta odkładamy). Foremki smarujemy olejem i wykładamy ciastem. Lekko dociskamy (można w kilku miejscach ponakłuwać widelcem). Wkładamy rabarbar.
  • 3. Pozostałe ciasto kroimy w paski i na przemian układamy na wierzchu, tworząc kratkę. Tarty oprószamy cukrem. Wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Podajemy na ciepło z gałką lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Komentarze

Podobne przepisy