Miniserniczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Jestem kucharzem z zamiłowania i z zawodu. Gotowanie i pieczenie specjałów dla najbliższej rodziny, gości i znajomych sprawia mi dużo radości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 dag mąki
    ● 2 żółtka
    ● 10 dag masła
    ● op. cukru waniliowego
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    ● 50 dag tłustego twarogu
    ● 3 jajka
    ● 10 dag masła
    ● 7 łyżek cukru pudru
    ● budyń śmietankowy.
    Oraz:
    ● 50 dag kandyzowanych wiśni
    ● tłuszcz
    ● bułka tarta

Miniserniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło siekamy z mąką,
    dodajemy cukry, żółtka,
    proszek do pieczenia i zagniatamy
    ciasto. Formujemy kulę,
    zawijamy w folię i wkładamy na
    ok. 30 minut do lodówki.
  • 2. Masa serowa: twaróg mielimy,
    masło roztapiamy i studzimy.
    Żółtka ucieramy z cukrem
    pudrem, dodajemy twaróg, budyń
    w proszku i masło. Mieszamy.
    Z białek ubijamy sztywną
    pianę, łączymy z masą.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy
    dno i boki natłuszczonych
    i posypanych bułką tartą
    foremek, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze
    180 °C. Na ciasto wykładamy
    masę serową do 3/4 wysokości
    foremek. Wierzch
    wyrównujemy i układamy wiśnie.
    Pieczemy jeszcze 30 minut
    w temperaturze 180 °C.

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy