Minimazurki cygańskie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Jeśli nie lubisz żurawiny, spróbuj ją zastąpić innymi bakaliami.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - orzechy (nerkowce i laskowe): 50 gramów
    - migdały: 50 gramów
    - smażona skórka pomarańczowa: 50 gramów
    - suszone owoce (daktyle, sliwki, żurawina): 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier: 110 gramów
    - mąka: 150 gramów
    - wafle andruty: 2 sztuki
    - gotowy lukier do dekoracji: 1 sztuka

Minimazurki cygańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy, migdały i suszone owoce pokrój (część żurawiny
    zostaw do dekoracji), dodaj skórkę pomarańczową i posyp
    łyżką mąki, wymieszaj. Z cytryny otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
    Żółtka oddziel od białek, z białek ubij pianę. Żółtka zmiksuj
    z cukrem. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Miksując, wsypuj
    mąkę. Dodaj bakalie i białko, wymieszaj. Andruty pokrój na
    kwadraty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy mazurek nałóż porcję bakaliowej masy. Piecz 10 minut
    w temperaturze 220 stopni. Wystudzone polukruj, udekoruj żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy