miniaturowy torcik "Blue Curacao"

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

3-piętrowy tort dla ukochanego, dlaczego nie? W wersji miniaturowej,tym piekniejszy...Wymyśliłam ten błękitny przysmak dla męża, który uwielbia desery na zimno.Wspaniały efekt w 30 minut.Voilà...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jogurt grecki (10 % tłuszczu): 500 gramów
    - syrop barmański (Blue Curacao lub galaretka turkusowa): 2 łyżki
    - żelatyna spożywcza: 3 łyżki
    - cukier waniliowy (małe opakowanie): 16 gramów
    - bita śmietana (spray lub ubita kremówka): 5 łyżek
    - masa marcepanowa (barwiona,np.na czerwono lub gotowe dekoracje): 50 gramów
    - płatki czekoladowe (lub gorzka czekolada (starta)): 4 łyżki
    - woda (wrzątek): 10 łyżek
    - dżem (z leśnych owoców lub porzeczkowy): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Miniaturowy torcik "blue curacao" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej wody wsypać żelatynę spożywczą,dokładnie wymieszać,do całkowitego rozpuszczenia.Schłodzić.Masę marcepanową ogrzać w dłoniach,rozwałkować,wycinaćdekoracyjne kształty np.serduszka.Można też wykonać różyczki.
  • 2. Do miski przelać jogurt,dodać rozpuszczoną żelatynę,cukier waniliowy,dokładnie wymieszać.Masę podzielić na 3 części,do jednej dodać 2 łyzki syropu barmańskiego,wymieszać.Do drugiej dodać 3 łyżki zabarwionej na niebiesko masy,wymieszać,powstanie jasniejsza niebieska masa.Trzecią część pozstawić białą.
  • torcik miniaturowy 3. Masę umieścić w 3 okragłych foremkach (stopniowo zmiejszających wielkość),tak aby po zastygnięciu otrzymać 3 piętra mini-tortu.Odstawić do lodówki na 90 minut.Gdy masa stężeje,wyjąć ją delikatnie na talerzyk,zaczynając od największej i stopniowo układać piętra mini-tortu.
  • masa marcepan-dekoracje 4. Torcik udekorować bitą śmietaną (używając szprycy) oraz marcepanowymi dekoracjami (różyczkami,serduszkami).Wokół rozsypać płatki czekoladowe (lub zetrzeć gorzką czekoladę).
    Część bitej śmietany wymieszałam z dżemem z owoców leśnych,udekorowałam nią wierzch tortu.
  • torcik Blue Curacao 1 5. Uwaga: syrop barmański Blue Curacao zabarwia masę na niebiesko,ale można uzyć też turkusowej galaretki,wówczas pomija się dodatek żelatyny.Rozpuszcza się galaretkę w małej ilości wrzątku i dodaje do masy.Używając innych kolorów galaretki możemy uzyskać różne kolory tortu.
    Jogurt grecki można zastąpić serkiem mascarpone.
    Ozdoby marcepanowe można kupić gotowe.
    Do czasu przygotowania nalezy dodać 90 minut czasu oczekiwania (chłodzenia deseru).
    Ten torcik wymysliłam spontanicznie i od tej pory będę go robić częściej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować