3-piętrowy tort dla ukochanego, dlaczego nie? W wersji miniaturowej,tym piekniejszy...Wymyśliłam ten błękitny przysmak dla męża, który uwielbia desery na zimno.Wspaniały efekt w 30 minut.Voilà...
Miniaturowy torcik "blue curacao" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej wody wsypać żelatynę spożywczą,dokładnie wymieszać,do całkowitego rozpuszczenia.Schłodzić.Masę marcepanową ogrzać w dłoniach,rozwałkować,wycinaćdekoracyjne kształty np.serduszka.Można też wykonać różyczki.
2.Do miski przelać jogurt,dodać rozpuszczoną żelatynę,cukier waniliowy,dokładnie wymieszać.Masę podzielić na 3 części,do jednej dodać 2 łyzki syropu barmańskiego,wymieszać.Do drugiej dodać 3 łyżki zabarwionej na niebiesko masy,wymieszać,powstanie jasniejsza niebieska masa.Trzecią część pozstawić białą.
3.Masę umieścić w 3 okragłych foremkach (stopniowo zmiejszających wielkość),tak aby po zastygnięciu otrzymać 3 piętra mini-tortu.Odstawić do lodówki na 90 minut.Gdy masa stężeje,wyjąć ją delikatnie na talerzyk,zaczynając od największej i stopniowo układać piętra mini-tortu.
4.Torcik udekorować bitą śmietaną (używając szprycy) oraz marcepanowymi dekoracjami (różyczkami,serduszkami).Wokół rozsypać płatki czekoladowe (lub zetrzeć gorzką czekoladę).
Część bitej śmietany wymieszałam z dżemem z owoców leśnych,udekorowałam nią wierzch tortu.
5.Uwaga: syrop barmański Blue Curacao zabarwia masę na niebiesko,ale można uzyć też turkusowej galaretki,wówczas pomija się dodatek żelatyny.Rozpuszcza się galaretkę w małej ilości wrzątku i dodaje do masy.Używając innych kolorów galaretki możemy uzyskać różne kolory tortu.
Jogurt grecki można zastąpić serkiem mascarpone.
Ozdoby marcepanowe można kupić gotowe.
Do czasu przygotowania nalezy dodać 90 minut czasu oczekiwania (chłodzenia deseru).
Ten torcik wymysliłam spontanicznie i od tej pory będę go robić częściej.
Komentarze