Mini torciki bezowe Raffaello

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz.

Obłędne.. niebiańskie mini torciki bezowe Raffaello swoim smakiem i wyglądem skuszą każdego. Puszysty, kokosowy krem na serku mascarpone, z dodatkiem białej czekolady i śmietanki i delikatna, chrupiąca beza.. mniam.. czyżby tak smakowało niebo? I co dacie się skusić?

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na bezy:
    ◦3 duże białka
    ◦175 g drobnego cukru
    ◦1 łyżeczka soku z cytryny
    ◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ◦1 szczypta soli

    Składniki na krem Raffaello:
    ◦150 ml śmietanki kremówki 36%
    ◦100 g białej czekolady
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦50 g wiórków kokosowych
    ◦opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    ◦50 g migdałów w płatkach
    ◦2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Mini torciki bezowe raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie bezy:
    Blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim kilka okręgów np. od kubka (ja narysowałam 4). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

    Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi, wyrównujemy spody i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnosimy boki ku górze (możemy też użyć rękawa cukierniczego). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezy przez ok. 2 godziny.

    Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

    Przygotowanie kremu Raffaello:
    Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

    Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce do serka mascarpone, ewentualnie możemy dodać cukier puder. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.

    Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni. Bezy napełniamy kremem po wierzchu posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.

    Mini torciki bezowe Raffaello przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować