Chrupiące ciasto, wyrazisty środek i pieczona feta. Pychota.
Składniki:
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 por
1 średnia cukinia
¼ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla
½ łyżeczki curry
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki zimnej wody
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
½ kostki sera feta
1 jajko
sól, pieprz
Mini tarty z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od przygotowania warzyw. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Pora ( dolną część) umyć i pokroić w talarki. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią cebulę i por. Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać cukinię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie należy przyprawić warzywa. Zatem na patelnię dodać płatki chili, przyprawę ziołową do grilla oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać odrobiną zimnej wody, aby warzywa nie przywierały do patelni. Całość dusić około 7-10 minut od czasu do czasu podlewając zimną wodą. Cukinia ma lekko zmięknąć, reszta zmięknie podczas pieczenia. Całość doprawić solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.
2.Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw warzywa, a następnie kostki sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach
Porady
Jeśli ktoś nie lubi pikantniejszych potraw można pominąć płatki chili i zamiast nich dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Komentarze