Bakłażan, cukinia i kurki zatopione w serze brie, posypane aromatyczną czarnuszką... A wszystko to na cieście francuskim. Ostatnio to mój numer jeden wśród przekąsek!
Mini tarty francuskie z bakłażanem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry bakłażana i cukinii delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy kilka minut na patelni. Kurki dusimy również przez kilka minut z połową łyżeczki masła. Małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Z ciasta francuskiego wycinamy kawałki o wielkości odpowiadającej wielkości naszych naczyń do zapiekania i wkładamy je do nich. Ja użyłam okrągłych naczyń o średnicy około 9 cm, ale równie dobrze można zrezygnować z używania naczyń i kawałki ciasta francuskiego ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta francuskiego podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C. przez 10-15 minut. Po upływie tego czasu kawałki ciasta wyciągamy z piekarnika i układamy na nich plasterki sera brie, a na nich bakłażana, cukinię i kurki. Całość obficie posypujemy czarnuszką i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Komentarze