Mini tarty francuskie z bakłażanem i kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bakłażan, cukinia i kurki zatopione w serze brie, posypane aromatyczną czarnuszką... A wszystko to na cieście francuskim. Ostatnio to mój numer jeden wśród przekąsek!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 12 plastrów
    - Młoda cukinia: 8 plastrów
    - ser brie: 120 gramów
    - kurki: 100 gramów
    - arkusz gotowego ciasta francuskiego: 1 sztuka
    - czarnuszka: 2 łyżeczki
    - masło: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini tarty francuskie z bakłażanem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry bakłażana i cukinii delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy kilka minut na patelni. Kurki dusimy również przez kilka minut z połową łyżeczki masła. Małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Z ciasta francuskiego wycinamy kawałki o wielkości odpowiadającej wielkości naszych naczyń do zapiekania i wkładamy je do nich. Ja użyłam okrągłych naczyń o średnicy około 9 cm, ale równie dobrze można zrezygnować z używania naczyń i kawałki ciasta francuskiego ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta francuskiego podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C. przez 10-15 minut. Po upływie tego czasu kawałki ciasta wyciągamy z piekarnika i układamy na nich plasterki sera brie, a na nich bakłażana, cukinię i kurki. Całość obficie posypujemy czarnuszką i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować