Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Średni

Przepis okazał się bardzo ciekawym połączeniem sera z porem. Tarta nabrała ostrego i wyrazistego smaku.

  • Średni

Składniki:

  • - por: 100 gramów
    - ser kozi: 100 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana 30 %: 80 gramów
    - sól pieprz: 1 szczypta
    - tymianek świeży: 3 szczypty
    - pomidorki koktajlowe: 5 sztuk
    - ciasto francuskie podstawowe: 1 opakowanie

Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por oczyszczamy, drobno kroimy w półtalarki, blanszujemy oraz wyduszamy z wody. Ser kozi rozdrabniamy i łączymy z porem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz drobno posiekanym tymiankiem. Foremki o średnicy 11 cm, smarujemy olejem i wylepić ciastem francuskim, następnie nakładamy por z serem, zalewamy masą śmietanową. Pomidorki przekrawamy na pół i wykładamy na wierzch. Tak przygotowane tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy