Mini szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Szarlotki w trochę innym wykonaniu z dodatkiem syropu klonowego ,migdałów i otrębów owsianych

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jabłka (jak największe): 2 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - syrop klonowy: 2 łyżki
    - otręby owsiane: 0.5 szklanki
    - mielone mgdały: 0.5 szklanki
    - cukier tzrcinowy: 0.25 szklanki
    - masło (+ jedna łyżeczka): 50 gramów
    - ciasto francuskie: 0.33 sztuki

Mini szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach 1. Z jabłek odcinamy górną część i wydrążamy środek, tak by powstały " jabłkowe miseczki". Wydrążony miąższ zachowujemy.
  • Mini szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach 2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy wydrążony z jabłek miąższ , pokrojony na drobniejsze kawałki. Dodajemy cynamon, syrop klonowy i sok z cytryny. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem.
  • Mini szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach 3. W oddzielnej miseczce mieszamy masło, otręby cukier i mielone migdały, tak by powstała kruszonka. Do jabłek nakładamy podsmażony miąższ, na to kruszonkę.
    Ciasto francuskie kroimy w paski i przeplatamy na wierzchu jabłek.
  • 4. Zapiekamy ok 10 minut w 180 stopniach. Do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy