Mini szarlotki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie małe słodkie szczęścia. przepis na 8-10 mufinek

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto;
    1 szkl mąki
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    50 g margaryny
    szczypta proszku do pieczenia

    nadzienie;
    2 jabłka
    2 goździki
    kawałek kory cynamonu
    2 łyżki cukru brązowego
    pół łyżeczki cynamonu

    biszkopt
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    szczypta proszku do pieczenia.

Mini szarlotki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini szarlotki z bitą śmietaną 1. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki włożyć do garnuszka, zalać wodą, dodać goździki i cynamon (można osłodzić wodę) Jabłka gotować 2-3 minuty, wyjąć i osączyć. Wystudzone pokroić na kawałeczki niezbyt drobno, dodać cynamon i ciemny cukier, wymieszać.
  • Mini szarlotki z bitą śmietaną 2. Przygotować silikonowe foremki do muffinek, nie smarować. Ciasto rozwałkować cienko wycinać krążki i wyłożyć dno i boki foremek. Nałożyć jabłka w całe zagłębienia.
  • mini szarlotki z bitą śmietaną 3. Na wierzch przygotowujemy szybki biszkopt. Ubić jajko z cukrem, dodać proszek i mąkę. Takim ciastem przykryć szarlotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 210 st, piec ok 30 min. Udekorować bitą śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy