Mini szarlotki

0 (0 ocen)

Kruche ciasto , a pod nim jabłka z dużą ilością cynamonu . Polecam !

Składniki:

  • ( na 4 foremki o śr.12 cm )

    2 szklanki mąki

    0,5 szklanki cukru pudru

    200g zimnego masła

    3 żółtka

    0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii



    Nadzienie :

    4 duże jabłka

    0,5 szklanki cukru

    1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody



    Dodatkowo :

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini szarlotka 1. Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek i z niego wykrawamy 8 kółek wielkości naszych foremek ( ja użyłam do tego miseczki ) . Foremki smarujemy tłuszczem i wyklejamy 4 kółkami . Pozostałe 4 placki posłużą nam do przykrycia nadzienia . Odstawiamy wszystkie foremki i kółka do lodówki na czas przygotowania nadzienia .

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę , można je również zetrzeć na tarce . Wrzucamy do garnka i smażymy , po chwili dodajemy cukier i cynamon . Gdy jabłka puszczą sok wlewamy do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą . Dobrze mieszamy i odstawiamy do przestudzenia .

    Foremki z ciastem wyciągamy z lodówki i napełniamy jabłkami . Pozostałymi krążkami z ciasta przykrywamy nadzienie , dobrze sklejając brzegi . Wierzch można ozdobnie ponacinać .

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować