Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek i z niego wykrawamy 8 kółek wielkości naszych foremek ( ja użyłam do tego miseczki ) . Foremki smarujemy tłuszczem i wyklejamy 4 kółkami . Pozostałe 4 placki posłużą nam do przykrycia nadzienia . Odstawiamy wszystkie foremki i kółka do lodówki na czas przygotowania nadzienia .
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę , można je również zetrzeć na tarce . Wrzucamy do garnka i smażymy , po chwili dodajemy cukier i cynamon . Gdy jabłka puszczą sok wlewamy do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą . Dobrze mieszamy i odstawiamy do przestudzenia .
Foremki z ciastem wyciągamy z lodówki i napełniamy jabłkami . Pozostałymi krążkami z ciasta przykrywamy nadzienie , dobrze sklejając brzegi . Wierzch można ozdobnie ponacinać .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze