Mini sernik limonkowy ( z ricotty )

5 (1 ocen)

  • 25 min

Lekko kwaskowy serniczek z listkami mięty przyda się na upalne dni.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto
    ciasteczka czekoladowe 70 g
    masło 30 g
    orzeszki ziemne ( solone) 22 g

    Masa serowa
    ser ricotta 250 g
    skórka z limonki
    sok z limonki 50 ml
    cukier puder ok. 2 pełnych łyżek
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    1 jajko
    listki mięty świeże ok. 10 sztuk
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Mini sernik limonkowy ( z ricotty ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f2nlhs 1. Ciasteczka czekoladowe , masło i orzeszki miksujemy na dość gładką masę.
    Tortownicę 15 cm. smarujemy margaryną , spód wykładamy krążkiem papieru do pieczenia. Na papier nakładamy masę ciasteczkową , lekko dociskamy .
    Blaszkę odkładamy do lodówki.
  • image-150200a 2. Ser przekłasdamy do miski , dodajemy startą skórkę z 1 limonki i cukier.
    Całość miksujemy , stopniowo dolewając sok z limonki.
    Następnie cały czas mieszając dodajemy jajko i mąkę.
    Odstawiamy sprzęt miksujący , wsypujemy posiekane listki mięty i mieszamy już tylko łyżką .
  • 3. Masę serową wykładamy na ciasto czekoladowe .
    Do dużej blaszki wlewamy wodę , nakładamy ruszt ( tak aby nie stykał się z wodą ).
    Tortownicę kładziemy na ruszt i pieczemy na parze wodnej ok. 60 minut .
    Upieczony sernik posypujemy cukrem puderm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Mięta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować