Lekko kwaskowy serniczek z listkami mięty przyda się na upalne dni.
25 min
Składniki:
Ciasto
ciasteczka czekoladowe 70 g
masło 30 g
orzeszki ziemne ( solone) 22 g
Masa serowa
ser ricotta 250 g
skórka z limonki
sok z limonki 50 ml
cukier puder ok. 2 pełnych łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
1 jajko
listki mięty świeże ok. 10 sztuk
Mini sernik limonkowy ( z ricotty ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka czekoladowe , masło i orzeszki miksujemy na dość gładką masę.
Tortownicę 15 cm. smarujemy margaryną , spód wykładamy krążkiem papieru do pieczenia. Na papier nakładamy masę ciasteczkową , lekko dociskamy .
Blaszkę odkładamy do lodówki.
2.Ser przekłasdamy do miski , dodajemy startą skórkę z 1 limonki i cukier.
Całość miksujemy , stopniowo dolewając sok z limonki.
Następnie cały czas mieszając dodajemy jajko i mąkę.
Odstawiamy sprzęt miksujący , wsypujemy posiekane listki mięty i mieszamy już tylko łyżką .
3.Masę serową wykładamy na ciasto czekoladowe .
Do dużej blaszki wlewamy wodę , nakładamy ruszt ( tak aby nie stykał się z wodą ).
Tortownicę kładziemy na ruszt i pieczemy na parze wodnej ok. 60 minut .
Upieczony sernik posypujemy cukrem puderm.
Komentarze