Dosłownie ten deser zrobiony z urodzinowych resztek: czyli sera twarogowego, puszki kajmaku, kilku krówek i ciasteczek Oreo ;)), ale wyszło przepysznie nawet dla sernikowych niejadków;P
45 min
Składniki:
350 g sera twarogowego
puszka kajmaku krówkowego
kilka krówek
2 łyżki mleka
Oreo 8 ciasteczek
25 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
Mini serniczki z nadzieniem krówkowym, spodem z oreo i polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko rozpuścić razem z krówkami, dodać puszkę kajmaku. Pozostawić do ostygnięcia.
Oreo bądź Neo za pomocą rozdrabniacza zmiksować i połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Papilotki ok. 15-17 sztuk, napełnić ciasteczkami i przyklepać kieliszkiem.
Przygotować masę serową: Jajka zmiksować na gładką i puszystą masę, dodać cukru. Dodawać pomału ser twarogowy do połączenia się składników. Nie miksować za długo aby nie potrzebnie nie napowietrzać masy. Dodać śmietankę kremówkę oraz ostudzony przygotowany wcześniej kajmak ( tak około 3/4 przygotowanej masy krówkowej-reszta do przyozdobienia).
Na przygotowane papilotki z spodem wyłożyć po 1 łyżeczce kajmaku ( można pominąć), wlać masę serową do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, około 30 minut.
Upieczone serniczki zostaw w foremkach jeszcze do ostygnięcia, gdyż od razu po upieczeniu są jeszcze mięciutkie, ale góra ma być ścięta.
Przygotowanie ozdobienia: Kajmak podgrzać jeszcze raz w garnuszku aby był bardziej lejący i na każdy serniczek dajemy łyżeczkę kajmaku i pokrojone krówki bądź orzechy włoskie.
Komentarze