Mini serniczki z markizami

0 (0 ocen)

małe serniczki na markizowym spodzie

Składniki:

  • na 12 sztuk
    Serniczki
    400g twarogu,
    ¼ szkl. cukru,
    1 łyżka budyniu waniliowego,
    1 jajko,
    2 łyżki wiórek kokosowych,
    ½ szkl. śmietany 18%

    Krem:
    200 ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    2 opakowania markiz blacky

Mini serniczki z markizami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem.
    Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy.

  • 2. Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy żelatynę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, przekładamy do szprycy, dekorujemy serniczki.
    Kilka ciastek odkładamy, resztę kruszymy. Pokruszonymi ciastkami posypujemy wierzch babeczek, układamy na samej górze ciastko. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. aby śmietanka stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy