Mini serniczki w jabłkach

0 (0 ocen)

Kwintesencja jesieni - jabłka, żurawina, miód. I do tego twaróg. Całość składa się na serniczki w nieco innej formie. Pyszny deser .

Składniki:

  • Składniki :
    4 spore jabłka deserowe
    25 dag twarogu mielonego
    3 łyżki miodu lipowego
    2 żółtka
    budyń waniliowy w proszku
    1 łyżka kaszy manny
    4 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka starta z 1/2 cytryny
    2 łyżki stopionego masła
    cukier puder do posypania

Mini serniczki w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania :
    1 Jabłka umyj , wytrzyj , odetnij wierzchy i wydrąż środki Uważaj aby
    nie uszkodzić ścianek owoców . Od razu skrop jabłka sokiem z
    cytryny aby nie ściemniały
    2 Twaróg zmiksuj z miodem oraz żółtkami na gładką masę Dodaj
    proszek budyniowy , kaszę , żurawinę oraz skórkę otartą z cytryny
    Masę dokładnie wymieszaj
    3 Jabłka napełnij masą serową Ustaw w żaroodpornym naczyniu
    .Przykryj odciętymi wierzchami Posmaruj stopionym masłem Wstaw do
    piekarnika rozgrzanego do temp 200 st Piecz 30-35 minut.
    4Serniczki zapiekane w jabłkach przed podaniem obficie oprósz cukrem
    pudrem

Porady

rada : cukier puder można wymieszać np z rdzeniem wanili lub cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy