Mini serniczki sezamowe na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

rozpływające się w ustach, chałwowe mini serniczki

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • (8-10 mini serniczków):
    100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby
    (orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie)
    2 łyżki masła
    200 g sera z wiaderka
    150 g serka mascarpone
    2 łyżki pasty tahini
    50 g cukru do wypieków
    2 jajka
    200 ml śmietany 36%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    czekolada mleczna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mini serniczki sezamowe na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy na patelni, a gdy ostygnie, wrzucamy razem z orzechami do blendera. Miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką.
  • 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca.
  • 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Ser biały Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować