Mini serniczki gotowane

0 (0 ocen)

sernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu

Składniki:

  • Składniki na 10 babeczek:
    1 szkl. mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo: olej i bułka tarta do posmarowania foremek.
    Masa serowa:
    1/5 kostki margaryny,
    1 jajko,
    2 łyżki cukru,
    1/4 szkl. mleka,
    2 łyżki budyniu śmietankowego,
    200 g sera białego mielonego
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe

Mini serniczki gotowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
    Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy margarynę i ser, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniem. Masę serową przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń i zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy upieczone wcześniej korpusy babeczek. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy