100 g ciastek typu digestive
15 g cukru (1 łyżka)
55-65 g masła (4-5 łyżek)
454 g kremowego sera (temp. pokojowa)
130 g cukru
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka (temp. pokojowa)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczka skórki otartej z cytryny
120 ml kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)
Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka zmielić na miałko. Dodać cukier i roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek ponakładać po łyżce ciastek i dobrze docisnąć łyżeczką tak aby powstał kruchy spód. Formę przykryć folią spożywczą i ostawić do lodówki.
Ser zmiksować na średnich obrotach na kremową masę. Dodać cukier i sól. Utrzeć do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodać po jednym jajku i dalej miksować. Dodać ekstrakt, skórkę i śmietanę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Masa ma być kremowa i gładka.
Ważne by wszystko ucierać na średnich obrotach by nie powstało zbyt dużo pęcherzyków powietrza.
Do formy muffinkowej nakładać masę serową do 3/4 wysokości. Piec przez ok 25 min w temp. 160 C
Komentarze