MINI SERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealna słodycz do kawy

  • 25 min

Składniki:

  • 100 g ciastek typu digestive
    15 g cukru (1 łyżka)
    55-65 g masła (4-5 łyżek)

    454 g kremowego sera (temp. pokojowa)
    130 g cukru
    1/8 łyżeczki soli
    2 duże jajka (temp. pokojowa)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/2 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    120 ml kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)

Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmielić na miałko. Dodać cukier i roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek ponakładać po łyżce ciastek i dobrze docisnąć łyżeczką tak aby powstał kruchy spód. Formę przykryć folią spożywczą i ostawić do lodówki.

    Ser zmiksować na średnich obrotach na kremową masę. Dodać cukier i sól. Utrzeć do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodać po jednym jajku i dalej miksować. Dodać ekstrakt, skórkę i śmietanę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Masa ma być kremowa i gładka.
    Ważne by wszystko ucierać na średnich obrotach by nie powstało zbyt dużo pęcherzyków powietrza.

    Do formy muffinkowej nakładać masę serową do 3/4 wysokości. Piec przez ok 25 min w temp. 160 C

    Serniczki dowolnie udekorować.

    Ilość składników wystarcza na 12 serniczków

Komentarze

Podobne przepisy